понедельник, 29 июля 2013 г.

Top 10: Cei mai bogati oameni in 2013

Cei mai bogati miliardari din lume au reusit sa isi sporeasca averea in ultimul an, dar sa si creasca in numar. Astfel, conform topului Forbes, nu mai putin de 1.426 de oameni au averi de cel putin un miliard de dolari, detinand cumulat 5,4 mii de miliarde de dolari, comparativ cu cele 4,6 mii de miliarde de dolari estimate anul trecut de revista americana. Va invitam sa descoperiti in slideshow-ul de mai jos care sunt cei mai bogati oameni din lume, ce business-uri conduc si ce evenimente ii pastreaza in elita mondiala.


Carlos Slim Helu
1. Carlos Slim Helu
Avere: 73 de miliarde de dolari
Tara de origine: Mexic
Domeniu: Telecomunicatii


Mogulul din telecom ramane pe primul loc in clasament, cu o avere cu patru miliarde de dolari mai mare decat anul trecut, insa cu un miliard de dolari sub recordul sau absolut. In ultimul an, Carlos Slim a investit si in fotbal, cumparand cluburile mexicane Leon si Pachuca, dar si echipa spaniola Real Oviedo.
.
2. Bill Gates
Avere: 67 de miliarde de dolari
Tara de origine: SUA
Domeniu: software (Microsoft)
Averea lui Bill Gates a crescut cu sase miliarde de dolari din martie anul trecut pana in prezent, pe fondul rezultatelor bune inregistrate de portofoliul sau de investitii. Printre companiile performante se numara Ecolab, Republic Services si FEMSA.
3. Amancio Ortega
Avere: 57 de miliarde de dolari
Tara de origine: Spania
Domeniu: retail vestimentar (Zara)
Ortega este performerul anului, reusind sa isi sporeasca averea cu 19,5 miliarde de dolari, devansandu-l astfel pe Warren Buffet in topul miliardarilor. Chiar daca nu mai este presedintele grupului Inditex (care administreaza brandurile  Zara, Massimo Dutti si Stradivarius), ci detine “doar” 60% din actiuni, compania a raportat o crestere a valorii actiunilor de peste 50%. Inditex opereaza 5.900 de magazine in 86 de tari.
4. Warren Buffet
Avere: 53,5 miliarde de dolari
Tara de origine: SUA
Domeniu: conglomerat de business-uri (Berkshire Hathaway)
Desi Buffet e cel de-al doilea performer al anului, sporindu-si averea cu 9 miliarde de dolari, acesta a pierdut o pozitie in topul miliardarilor. Este pentru prima data in ultimii 13 ani cand Warren Buffet “rateaza” podiumul celor mai bogati oameni din lume.
5. Larry Ellison
Avere: 43 de miliarde de dolari
Tara de origine: SUA
Domeniu: software (Oracle)

Al cincilea cel mai bogat om din lume are o avere cu sapte miliarde de dolari mai mare decat anul trecut, pe fondul aprecierii actiunilor Oracle cu 20% in aceasta perioada. Ellison s-a aflat anul trecut intr-o adevarata goana imobiliara, achizitionand mai multe proprietati in Malibu, dar si 98% din insula hawaiiana Lanai de la David Murdoch, pentru 500 milioane de dolari. De asemenea, a cumparat si compania aeriana hawaiiana Island Air.
6. Charles Koch
Avere: 34 de miliarde de dolari
Tara de origine: SUA
Domeniu: diverse industrii (Koch Industries)
Charles detine, alaturi de fratele lui David, 84% din Koch Industries, cea mai mare companie privata din SUA, cu venituri totale de 115 miliarde de dolari anul trecut. Gigantul american deruleaza business-uri in special in domeniul chimic si cel al rafinariilor, bucurandu-se de rezultate financiare pozitive pe fondul scaderii pretului la gazele naturale.

7. David Koch
Avere: 34 de miliarde de dolari
Tara de origine: SUA
Domeniu: diverse industrii (Koch Industries)
David Koch este din nou cel mai bogat locuitor al orasului New York. Acesta coordoneaza afacerile in tehnologie chimica derulate de Koch Industries. Daca averea lui a crescut cu noua miliarde de dolari anul trecut, pe plan politic lucrurile nu au mers la fel de bine, astfel ca tentativa lui de a-l inlocui pe Barrack Obama de la sefia Casei Albe a esuat.
8. Li Ka-shing
Avere: 31 de miliarde de dolari
Tara de origine: Hong Kong
Domeniu: diverse industrii
Li Ka-shing este cel mai bogat asiatic din lume si totodata singurul miliardar din aceasta regiune care isi face loc in top 20. Averea lui a crescut cu 5,5 miliarde de dolari, pe fondul aprecierii actiunilor companiilor sale, dar si pe fondul colectarii unor dividende de 860 de milioane de dolari in 2012.
9. Liliane Bettencourt si familia
Avere: 30 de miliarde de dolari
Tara de origine: Franta
Domeniu: cosmetice (L’Oreal)
Liliane Bettencourt este, la cei 90 de ani ai sai, cea mai bogata femeie din lume. Business-ul miliardarei care sufera de dementa a crescut cu 30% anul trecut, astfel ca averea ei s-a marit cu sase miliarde de dolari. Fiica ei, Francoise Bettencourt-Meyers, gestioneaza averea familiei, in timp ce nepotul, Jean-Victor Meyers, conduce consiliul director al companiei de cosmetice.
10. Bernard Arnauld
Avere: 29 de miliarde de dolari
Tara de origine: Franta
Domeniu: retail vestimentar (LVMH)
Arnauld este cel mai influent om din moda la nivel global, controland branduri precum Louis Vuitton sau Bulgari. Acesta a coborat de pe locul patru pana pe locul zece in topul miliardarilor, pe fondul dezvaluirii unor informatii detaliate legate de holdingul pe care il controleaza.

Комментариев нет:

Отправить комментарий